Hvordan vælger jeg den rigtige server til mit behov.

Hvordan vælger jeg den rigtige server til mit behov.

Det kan nogle gange være svært at overskue hvilken størrelse server eller VPS der er den rigtige til dine behov.

Der er et utal af ting der spiller en rolle ved udvælgelsen af den rigtige størrelse server som feks.

  1. CMS eller shopsystemet.
  2. Antal forventede samtidige besøg.
  3. Kompleksiteten af database kald.
  4. I allerhøjeste grad om siden er blevet optimeret eller ej.
  5. Kvaliteten af programmeringen generelt.
  6. Fremtidig vækst i besøgende

CMS eller shopsystem

Der findes rigtig mange shopsystemer og CM-systemer (CMS – content management system) både gratis via open source-licenser, eller systemer du betaler for og får installeret af dem der har udviklet systemet.

Dem vi mest arbejder med, er open source-systemer eller systemer der er selv udviklet. Under open source-systemer dominerer typisk følgende systemer:

  1. Magento (rene shops) – Magento er typisk til de lidt tungere shops med mange varenumre, kan dog også egne sig til mindre shops.
    Magento shops bruger normalt lidt flere ressourcer især pga. antallet af varer der typisk vises eller er inkluderet hele shoppen. Igen er størrelsen også meget afhængigt af antal besøg, det theme (Thema) man har installeret.

  2. WordPress med woocommerce plugin – Bruges typisk til sider hvor shoppen er en mindre del (dog med undtagelser, da der også findes multisite systemer under woocommerce/wordpress som kan håndtere flere shops/sider med samme indhold/varer til feks. Forskellige lande.)

  3. Joomla og wordpress til alt andet. (Joomla og WordPress sider, er nok de mest dominerende på markedet, da de har et hav af udviklere der laver plugins til dem)

  4. Umbraco (sjælden) typisk til windows maskiner

Antal forventede samtidige besøg

Det kan være svært at estimere det, men samtidige besøg betyder personer der kigger på siden og udfører en handling (klik, tilføj indkøbskurv, søg efter noget bestemt på siden)
Selvom du måske har 1000 besøgende på 24 timer, betyder det ikke at du skal købe en server efter det behov.

Hvis nu de 1000 mennesker typisk kun er på siden i nogle få minutter, og de ikke bliver hængende og udfører en handling, og fordelingen af besøgende er rimelig jævn over de 24 timer et døgn har, så har du måske max 10-15 samtidige besøgende og skal bruge en server der passer til det behov.

Her er det nogle gange en god ide at køre en stresstest på sine sider for at se om bestemte ting tager for mange ressourcer eller for at teste, hvad man skal bruge af ressourcer for at kunne klare det nødvendige pres på sin server:

En side vi kan anbefale hvis du gerne vil prøve din side med flere samtidige brugere er Loadimpact https://loadimpact.com/pricing/
Her kan du få et gratis konti og teste med op til 50 virtuelle brugere.

Hvis du har lidt teknisk snilde, er der også mulighed for at bruge floodIO https://flood.io/load-performance-testing-tool/pricing/

Her kan du teste med ubegrænset antal brugere, men du skal også bruge lidt mere teknisk snilde for at sætte det op og det er ikke helt gratis.

Der findes også andre tools, som du kan finde når du googler.

Kompleksiteten af databasekald.

Denne del har i mange tilfælde med programmeringen at gøre. Hvis du har en meget stor database og du konstant søger på alt i systemet vil det tage længere tid end hvis du begrænser forspørgsler til den nødvendige del af databasen. Det vil være for meget at gå nærmere ind i detaljer, men typisk kan man finde disse queries med forskellige tools (feks. MYSQL slow query log)

Vi bruger til dels også Monyog og NewRelic men disse systemer skal man betale for.

Side optimering.

Her kan du bruge værktøjer der er gratis online, vi bruger typisk www.GTmetrix.com  som kan give dig mange tips til en hastigheds optimering af din side. Her er det især ”waterfall chart”, hvor du kan se om du måske henter ting andre sider eller servere, som sløver hele ”load” processen.
Desuden måler den ud fra Google pagespeed og Yahoos Yslow, som også kan komme med gode tips til optimering af din side.

Kvaliteten af programmeringen.

Kvalitet i programmering sparer dig omkostninger i serverleje. Det er så enkelt som det er sagt.
Det kan være noget simpelt som et plugin du har installeret i wordpress der gør at dine sider bruger 2-3 gange de ressourcer der normalt er nødvendige per bruger, og jo flere brugere du har jo flere ressourcer er spildt væk.

Men man skal også kigge på ligningen:

(Besparelse i serverleje) * (måneders drift) > (Kvalitetsforbedring/optimering af kode) * (antal timer/timepris)

Det er altid godt at gå efter de ”lavt hængende frugter” først, og så overveje om det ikke er billigere at have en større server.

Generelt kan man sige at jo flere besøgende du har jo bedre kan optimeringen og kvaliteten af koden spare dig for penge i serverdrift.

Fremtidig vækst i besøgende

En af de ting der er sværest at spå er fremtiden, dog er det godt at estimere ca. et år frem.

Det tager ikke lang tid at få en ny og større server sat op og flytte det hele over.
Med den rigtige planlægning kan man begrænse nedetiden til en time et eller andet gang om natten (eller hvad der nu passer bedst i forhold til sine besøgende). Men det er forbundet med omkostninger som feks. Setup omkostninger.. osv.

Det er dog typisk ikke det store problem, fordi hvis man vokser er der normalt også penge tilovers til opgraderinger.

Mvh
ABAKOMP Salgssupport
OBS! Hvis du er i tvivl hvilken server du skal bruge, så ring til vores salgssupport på +45 96909090

Du kan også bruge chatten eller sende os en mail via vores kontakt formular.

Uncategorized